ebec

BEST Zagreb nastavlja tradiciju te organizira sada sedmu po redu lokalnu razinu EBEC-a – najvećeg studentskog inženjerskog natjecanja u Europi. Projekt EBEC Zagreb – Dani inženjera održat će se u razdoblju od 18. – 22. ožujka u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, gdje će studenti tehničkih i tehnoloških fakulteta moći primijeniti te nadopuniti stečena inženjerska znanja u rješavanju zadataka te naučiti raditi i funkcionirati u timu. Timovi će kroz Case Study i Team Design iznositi svoje načine i metode rada, te zaključke zadanog slučaja. Uz natjecateljski dio studenti će moći kroz treninge i radionice moći proširiti svoja znanja te upoznati se s mnogobrojnim tvrtkama na CompanyDay-u. Prijave studenata otvaraju se 20. veljače te se zatvaraju 14. ožujka , a prijavljivat će se elektroničkim putem klikom na link http://www.best.hr/dani-inzenjera/2014/prijava.

EBEC Zagreb – Dani inženjera koncipirani su kao kombinacija CompanyDay-a – dan kada studenti mogu dobiti potrebne informacije o tvrtkama u direktnoj komunikaciji s djelatnicima, lokalne razine EBEC natjecanja (CaseStudy i Team Design), te treninga i znanstveno popularnih predavanja. Studenti su podijeljeni u četveročlane timove. Ovime ujedno promoviramo i razvijamo timski rad koji ima veliku važnost u poslovnom okruženju. Također, osobito su važne sposobnosti organizacije, planiranja vremena, raspodjele dužnosti i suradnje među studentima.

Najbitnija misao ove manifestacije je upravo zapošljavanje studenata u njihovoj struci. To je studentima uvelike olakšano pošto im je omogućeno direktno ostvarivanje kontakata s poslodavcima. Studenti će se moći informirati o tvrtkama na štandovima te putem prezentacija na kojima tvrtke partneri mogu pokazati kako djeluju te koje mogućnosti nude.

Pobjednici EBEC Zagreba nastavljaju inženjerska natjecanja na višoj, regionalnoj razini pod nazivom EBEC Alpe – Adria. EBEC Alpe – Adria je godišnji događaj organiziran od strane lokalnih BEST grupa iz Beča, Graza, Ljubljane, Erlangena, Maribora i Zagreba. Nastavlja se na lokalne razine u spomenutim gradovima i zajedno s 14 ostalih regionalnih natjecanja ulazi u veliku završnicu – EBEC Final. Zagreb je imao čast biti domaćin ovog velikog natjecanja 2012. godine, dok je prošle godine to bila Varšava, a ove godine tu čast ima BEST Riga. EBEC Alpe – Adria 2014 se održava u Mariboru u svibnju i pobjednici EBEC Zagreba predstavljat će svoj tim, Sveučilište u Zagrebu i partnersku tvrtku u jednoj od kategorija natjecanja.

1

Par riječi o kategorijama:

CASE STUDY

Kategorija u kojoj se pred timove stavlja problem iz područja tehnologije ili menadžmenta (iz polja djelatnosti tvrtke). Na primjer razrada marketinške strategije, poslovnog plana i slično. Nakon višesatnog rada rješenja problema se prezentiraju i uspoređuju. Studenti iznose načine i metode rada, zaključke i rješenja zadanog slučaja. Tvrtka ima mogućnost ponuditi realan problem koji će studenti rješavati. Žiri sastavljen od predstavnika tvrtke (ukoliko je to želja tvrtke) i profesora odlučuje o pobjedniku koji će nas predstavljati na regionalnom natjecanju. Članove žirija možete naći na stranici žirija.

TEAM DESIGN 

Kategorija u kojoj studenti koristeći svoje vještine i kreativnost, od prethodno zadanog materijala, konstruiraju napravu koja samostalno u određenom periodu izvršava unaprijed zadanu radnju. Tvrtka može zadati neki problem kojim se trenutno bavi ili su se bavili njeni inženjeri i osigurati potrebne materijale za ispunjenje zadatka. U sklopu Team Designa studenti će riješiti problem. Žiri sastavljen od predstavnika tvrtke (ukoliko je to želja tvrtke) i profesora odlučuje o pobjedniku koji će nas predstavljati na regionalnom natjecanju. Članove žirija možete naći na stranici žirija.

COMPANY DAY

Informiranjem na štandovima studenti mogu dobiti potrebne informacije o tvrtkama putem promotivnih materijala ili u direktnoj komunikaciji s djelatnicima tvrtki, primajući od njih konkretne i pouzdane odgovore na pitanja te korisne savjete. Prezentacije tvrtki pružaju cjelovit uvid u djelatnost tvrtke, profil zaposlenika, mogućnosti usavršavanja i napredovanja u tvrtci. Prezentacija traje 45 minuta i pruža uvid studentima kakva znanja i vještine traži tvrtka.

ZNANSTVENO-POPULARNA PREDAVANJA

Hrvatski znanstvenici i stručnjaci održat će znanstveno popularna predavanja iz svojih područja u sklopu EBEC Zagreb – Dana inženjera.

TRAINING DAY

BEST Zagreb ima za cilj kroz radionice i treninge podučiti studente pisanju kvalitetnog životopisa za prijave za posao, stipendije i natječaje. Svjesni važnosti pravilnog ophođenja u službenom okruženju, održat ćemo i treninge komunikacije s poslodavcima, profesorima i kolegama. U današnjem kompetitivnom svijetu gdje je vještina prezentacije neophodna, studentima će dobro doći trening prezentacije. Konačno, želimo pripremiti studente za radno okruženje, a poslodavcima osigurati kvalitetnije buduće zaposlenike.

(www.best.hr/dani-inzenjera/2014/)