Građevinski fakultet kroz siječanj, veljaču, ožujak i travanj 2020.

Protekla je i prva trećina 2020. godine, zasigurno jedan od zanimljivijih perioda, kako za cijeli svijet, tako i za Građevinski fakultet. Prisjetimo se nekih važnih događanja tijekom siječnja, veljače, ožujka i travnja.

01.01. 2019.

Započinje intenzivniji rad na projektu BEACHEX 2019-2023. Sa datumom 01.11.2019. potpisan je ugovor između HRZZ-a i GF-a  u vezi provedbe projekta: Održiva gradnja nasutih plaža-gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih (BEACHEX 2019-2023), a prvi sastanak održan je na fakultetu 19.12.2020. Projekt predviđa znanstvenu suradnju Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Lancaster University, UK. Više o ciljevima projekta, njegovom tijeku i uključenim institucijama dostupno je na poveznici: http://grad.hr/beachex/ .

13.01.2020.

Dodijeljene su stipendije Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) studentima građevinskih fakulteta u RH. Na temelju raspisanog natječaja, dodijeljeno je 8 stipendija, od čega je 6 dodijeljeno studentima Građevinskog fakulteta u Zagrebu (Goran Šincek, Kristina Cindrić, Hanna Miličević, Sanja Ostojić, Petra Šantek i Sara Štitić). Nagrade su dobitnicima uručili predsjednica Komore Nina Dražin Lovrec i predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrada studentima prof.dr.sc. Boris Trogrlić.

25.01.2020.

Održana je Svečana promocija prvostupnica inženjerki i prvostupnika inženjera građevinarstva za 128 studenata koji su završni ispit položili tijekom 2019. godine.

A group of people in a room

Description automatically generated

28.01.2020.

Građevinski fakultet organizirao je tečaj stručnog usavršavanja pod nazivom Sustavi pasivne zaštite čeličnih konstrukcija od požara. Na tečaju su polaznici dobili informacije o vrstama zaštite čeličnih konstrukcija u slučaju požara, načelima projektiranja, načinima ugradnje, osiguranju kvalitete te prednostima i nedostacima pojedinog sustava. Predavači na tečaju bili su nastavnici Građevinskog fakulteta (Zavod za konstrukcije i Zavod za materijale) i vanjski predavači – specijalisti za pojedine sustave pasivne zaštite čeličnih konstrukcija od požara.

20.02.2020.

Na Građevinskom fakultetu održan je peti Hrvatski graditeljski forum. Organizator je skupa bio Hrvatski savez građevinskih inženjera (HSGI), a medijski partner časopis Građevinar. Pokrovitelj skupa bilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja (MGIPU). Na skupu je sudjelovalo više od stotinu inženjera građevinarstva i arhitekture te predstavnika drugih struka. Od 12 predavanja tri su bila pripremljena od strane djelatnika našeg fakulteta.

Više o skupu pročitajte na poveznici:

http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-72-2020-2-6-HGF-1.pdf

a zbornik radova možete pregledati na poveznici:

https://hsgi.org/hgf/hgf2020/docs/HGF2020_ZBORNIK.pdf

21.02.2020.

21. veljače 2020. godine održana je svečana sjednica povodom obilježavanja 101. obljetnice Građevinskog fakulteta. Na sjednici su uz ostale cijenjene goste sudjelovali prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, i prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete sa Sveučilišta u Zagrebu. Skupu su nazočili i državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga razvoja mr.sc. Željko Uhlir i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Katarina Milković te Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Mirna Amadori, predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, i Zdravko Jurčec, predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza.

Više o tijeku same sjednice možete pročitati na poveznici:

http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-72-2020-3-9-GF.pdf

26.02.2020.

Hrvatsko geotehničko društvo u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Zavodom za geotehniku, organiziralo je svečanu promociju monografije: ERVIN NONVEILLER – učitelj i inženjer, koja se održala u velikoj predavaonici na našem fakultetu. Monografiju su predstavili njeni autori: prof.em.dr.sc Ivan Vrkljan i prof.dr.sc. Antun Szavits-Nossan. Više o samom događaju i monografiji te fotografije sa promocije možete pronaći na web stranicama Hrvatskog geotehničkog društva: http://www.hgd-cgs.hr/zanimljivosti/monografija-o-profesoru-nonveilleru/?lang=HR

13.03.2020.

Građevinski fakultet organizirao je tečaj stručnog usavršavanja pod nazivom Izvedba i nadzor čeličnih konstrukcija prema HRN EN 1090-1/-2. Na tečaju su polaznici dobili osnovne informacije o izvedbi čeličnih konstrukcija, posebno svim važnijim novitetima vezanim uz zavarivanje, antikorozijsku zaštitu te nadzor nad izvođenjem radova u radionici i pri montaži. Predavači na tečaju bili su nastavnici Građevinskog fakulteta (Zavod za konstrukcije – Katedra za metalne konstrukcije) i Fakulteta strojarstva brodogradnje (Zavod za zavarene konstrukcije – Katedra za zavarene konstrukcije) Sveučilišta u Zagrebu te stručnjaci iz određenih područja izvedbe i nadzora čeličnih konstrukcija.

16.03.2020.

U skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske i stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavljena je direktna nastava na visokim učilištima pa tako i na Građevinskom fakultetu. U okviru web stranice Fakulteta uspostavljena je stranica s obavijestima i korisnim poveznicama vezano uz epidemiju COVID-19. Na istoj stranici objavljene su upute i priručnici studentima i nastavnicima za održavanje nastave na daljinu (https://www.grad.unizg.hr/covid19). Nastava na daljinu uspostavljena je vrlo brzo te se danas odvija na svim predmetima, na preddiplomskom studiju na 22 predmeta (16 obaveznih i 6 izbornih), a na diplomskom studiju na ukupno 54 predmeta (34 obavezna i 20 izbornih). Nastava se odvija u realnom vremenu putem webinara ili postavljanjem odgovarajućih nastavnih materijala na web stranicu predmeta ili sustav Merlin (snimljena predavanja, prezentacije, tutoriali i slično). Rezultati anketa na razini Sveučilišta nedvojbeno pokazuju da provedba nastave na daljinu zahtijeva značajno povećan angažman nastavnika, a i da sam proces prilagodbe drugačijem nastavnom procesu zahtijeva dodatno vrijeme, organizaciju i kontinuirano usavršavanje nastavnika. Nastavnici Građevinskog fakulteta su se u ovome procesu izvanredno snašli.

22.03.2020.

Zagreb i okolicu je pogodio potres magnitude 5,5 prema Richteru, naknadni potres magnitude 5,0 te je nakon toga uslijedilo još nekoliko potresa manjeg intenziteta. Nedugo nakon dvaju najjačih potresa, tijekom nedjelje ujutro, dok se Zagreb još tresao, započeo je izniman angažman djelatnika Građevinskog fakulteta. Odmah je započeo detaljan pregled prostorija fakulteta i ta je aktivnost trajala nekoliko dana. Kako bi se sve evidentiralo na jednom mjestu izrađena je i posebna aplikacija u GISCloud-u. S druge strane, a isto jutro odmah nakon potresa izv. prof.dr.sc. Josip Atalić i doc.dr.sc. Mario Uroš, prema hitnom pozivu krenuli su u Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba te u Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova. Formira se krizni stožer sa sjedištem u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Glavnim koordinatorom provedbe svih aktivnosti organizacije sustava nakon potresa imenovan je izv. prof. dr.sc. Josip Atalić. Aktivnosti procjene oštećenja i uporabljivosti građevina traju i dalje.

Detaljnije o aktivnostima mogli ste pročitati u svakodnevnim obavijestima Dekana te na Facebook stranici fakulteta: https://www.facebook.com/www.grad.hr/

25.03.2020.

Ispred Ureda za upravljanje hitnim situacijama izv.prof.dr.sc. Josip Atalić dao je intervju za HRT vezano uz prve procjene oštećenja. Cjelokupnu snimku pronađite na sljedećoj poveznici: https://vijesti.hrt.hr/595550/atalic-prvi-podaci-o-stanju-zgrada-moguce-do-kraja-tjedna.

26.03.2020.

U emisiji Otvoreno – Sanacija Zagreba nakon potresa urednika i voditelja Branka Nađvinskog gostovali su dipl. ing. Krešimir Kuk, Seizmološka služba RH, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Josip Atalić, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva. Razgovaralo se o riziku od potresa u Hrvatskoj i kakve se mjere za ublažavanje njegovih posljedica mogu poduzeti na temelju nedavnih iskustava potresa u Albaniji. Naglašeno je kako je ključno točno definirati tko će naručivati odnosno financirati troškove detaljnih pregleda i izradu projekata sanacije.

Emisiju u cijelosti pogledajte na poveznici: https://youtu.be/NYKhq6VKxDo

27.03.2020.

Otvorena je domena hcpi.hr u vlasništvu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao preduvjet za osnivanje HRVATSKOG CENTRA ZA POTRESNO INŽENJERSTVO – HCPI. Građevinskim stručnjacima na ovaj se način olakšala organizacija zahtjevnog rada na procjeni oštećenja nakon potresa u Zagrebu 2020. Dodatno stranica pruža korisne informacije za građane.  Niz djelatnika fakulteta uključen je u rad centra kako bi svojim sugrađanima pomogli potrebnim iskustvom i znanjem.

Aktivnosti centra možete pratiti na: https://www.hcpi.hr/

28.03.2020.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s rektorom Sveučilišta u Zagrebu te dekanima Pravnog fakulteta, Građevinskoga fakultet i Medicinskog fakulteta te obišao oštećene objekte Sveučilišta u Zagrebu pogođene potresom. U razgovoru s predsjednikom, rektor je istaknuo veliki doprinos Građevinskog fakulteta koji kroz uključenje svojih stručnjaka daje veliki doprinos oko katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagrebi to u  vrijeme borbe s COVID-19 virusom. Iskustvo u procjeni oštećenih građevina nakon Domovinskog rata, dugogodišnja suradnja s uredom za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba u području procjena i smanjenja rizika od potresa, nedavno iskustvo u procjene oštećenja građevina nakon razornog potresa u Albanije – sve su to naši potencijali koje sada trebamo i možemo usmjeriti na što djelotvornije rješavanje posljedica potresa.

29.03.2020.

Uspostavljena je LinkedIn stranica Građevinskog Fakulteta na kojoj se objavljuju zanimljivosti i važna događanja za promidžbu Fakulteta u profesionalnim krugovima. 

https://www.linkedin.com/school/fce-univ-zg/

30.03.2020.

Prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Damjanović gostovao je na Z1 televiziji u emisiji Sveučilišni Zagreb posvećenoj štetama uzrokovanim potresom. Emisiju je vodio prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, a u cijelosti je možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=es3aoe542h8.

Cilj ove emisije je praćenje svih važnih događaja u organizaciji sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Sve prijašnje emisije mogu se pronaći na poveznici: http://www.unizg.hr/novosti-i-press/sveucilisni-zagreb/.

30.03.2020.

ulozi Građevinskog fakulteta u zaštiti od potresa i u zajednici općenito dekan prof. dr. sc. Stjepan Lakušić razgovarao je s Ivanom Perkovom za sveučilišne novine Universitas. Pogledajte cjelokupni članak na poveznici: http://www.unizg.hr/fileadmin/universitas/125/universitas.php.

01.04.2020.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu imenovao je dekana Građevinskog fakulteta prof. dr. sc. Stjepana Lakušića posebnim savjetnikom rektora za infrastrukturnu obnovu Sveučilišta.

02.04.2020.

Izv. prof. dr.sc. Josip Atalić dao je veliki intervju za Telegram – “Vodeći stručnjak: Zapanjujuće je kako nitko nije razmišljao o potresima. Sad smo dobili šamar upozorenja.” Pročitajte više na poveznici: https://www.telegram.hr/price/vodeci-strucnjak-zapanjujuce-je-kako-nitko-nije-razmisljao-o-potresima-sad-smo-dobili-samar-upozorenja/?fbclid=IwAR0fKvCY39kPndg5x9GKoti0ijGnfiawbH-fiQadJQ8fnU1kw-6-11S7DDY

02.04.2020.

O osvrtu na problematiku procjene rizika od potresa, a vezano uz studiju autora Josipa Atalića, Maria Uroša, Marte Šavor Novak, Snježana Prevolnika, Damira Lazarevića te Sanje Hak možete pročitati u članku objavljenom na tportal.hrhttps://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u-guzvi-oko-potresa-culi-ste-da-su-zgrade-gradene-nakon-1964-sigurne-e-pa-nisu-barem-ne-sve-foto-20200402

06. – 10. 04. 2020.

Uspješno je održana  1. elektronska sjednica Fakultetskog vijeća Građevinskog fakulteta organizirana u iznimnim uvjetima COVID-19 pandemije.

07.04.2020.

Održan je sastanak radne skupine za izradu Zakona o obnovi Zagreba, dijela Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, koju je okupilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u kojoj je uz predstavnike struke i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Dekan, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić je nakon sastanka dao izjave koje su prenijeli Jutarnji.hr i Index.hr. Pročitajte ih na poveznicama:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/lakusic-javne-objekte-treba-obnoviti-do-potpune-seizmicke-otpornosti/10181755/

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2172955

11.04.2020.

Izv. prof. dr. sc. Josip Atalić, doc. dr. sc. Mario Uroš i doc. dr. sc. Marta Šavor Novak, autori studije “Potresni rizik Grada Zagreba s osvrtom na građevine kritične infrastrukture”, osvrnuli su se na situaciju u Zagrebu, za Portal Novostihttps://www.portalnovosti.com/osrednji-potres-golema-steta

14.04.2020.

Doc. dr. sc. Silvio Bašić razgovarao je za Jutarnji.hr o potresnoj otpornosti zgrada u Novom Zagrebu. Snimku razgovora pronađite na stranici: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/video-u-drustvu-poznatog-arhitekta-napravili-smo-dir-po-novom-zagrebu-ovi-neboderi-su-napravljeni-tako-da-mogu-izdrzati-potres-magnitude-9/10205809/

17.04.2020.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet u suradnji s Hrvatskom vojskom sudjelovao je u projektu skidanja sjevernoga tornja zagrebačke katedrale. Više možete pročitati na stranicama sveučilišta: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/rudarsko-geolosko-naftni-fakultet-u-suradnji-s-hrvatskom-vojskom-sudjelovao-u-projektu-skidanja-sje/. Snimku uklanjanja  možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=ATcF63E1k0k. Važno je napomenuti da su djelatnici Građevinskog fakulteta, prof. dr. sc. Joško Krolo, izv. prof. dr.sc. Josip Atalić i doc. dr.sc. Ivan Duvnjak desetak dana ranije, točnije 08. travnja obišli Zagrebačku katedralu i pregledali oštećenja na konstrukciji nastala nakon potresa. Napisali su svoja opažanja i mišljenja te preporučili mjere vezane uz sprječavanje daljnjih oštećenja i sigurnost izvođenja radova prije obavljanja detaljnih pregleda i izrade projekta obnove i sanacije svih oštećenja.

23.04.2020.

Na Građevinskom fakultetu predstavljen je model izračuna preliminarne procjene štete nastale od potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu. Predstavljanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar. Izvješće pročitajte na web poveznici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja: https://mgipu.gov.hr/vijesti/predstavljen-model-izracuna-preliminarne-procjene-stete-nastale-od-potresa/10736

Izjave izv.prof.dr.sc. Josipa Atalić i dekana prof.dr.sc. Stjepana Lakušića možete pročitati na poveznicama Glasa Istre i Nacionalno.hr:

https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/atalic-obnova-do-maksimalne-razine-sigurnosti-samo-za-bolnice-skole-i-vrtice-638271

27.04.2020.

Dekan Građevinskog fakultetaprof.dr.sc. Stjepan Lakušić razgovarao je s novinarom hrvatskih sveučilišnih novina Universitas. Naglasio je važnost građevinske struke u obnavljanju nakon potresa, ali i za gospodarstvo u cjelini. Cjelokupni članak možete pročitati na poveznici: http://www.unizg.hr/fileadmin/universitas/126/universitas.php

29.04.2020.

Na Fakultetu je prvi put održana online javna obrana disertacije. Pristupnik Dominik Skokandić, mag. ing. aedif., uspješno je obranio svoje istraživanje pod naslovom Probabilistic assessment of existing road bridges using bridge weigh-in-motion data / Probabilističko ocjenjivanje postojećih cestovnih mostova korištenjem mjerenja prometa u pokretu pred povjerenstvom u sastavu: izv. Prof. Dr. Sc. Anđelko Vlašić, predsjednik, izv. Prof. dr. sc. Ana Mandić Ivanković, mentorica i doc. dr. sc. Aleš Žnidarič, član te pred preko 40 gledatelja koji su se obrani priključili putem online poveznice. Obrana se dodatno odvijala na engleskom jeziku čime se uspješno doprinosi međunarodnoj prepoznatljivosti Fakulteta.

30.04.2020.

Na web stranici UNDRR- United Nations Office for Disaster Risk Reduction objavljen je članak naših djelatnika Zvonko Sigmund, Mario Uroš, Josip Atalić: The Earthquake in Zagreb amid the COVID-19 Pandemic o poslijepotresnim aktivnostima upravljanja rizikom i lekcijama koje valja naučiti za budućnost. Članak možete pročitati na poveznici:  https://www.undrr.org/news/earthquake-zagreb-amid-covid-19-pandemic-opinion

Možda smo u nizu ovih informacija neku i ispustili, ali biti će prilike za istaknuti sve što je važno i u daljnjem periodu. Puno je posla pred nama, ali vjerujemo da ćemo, unatoč izvanrednim uvjetima, nastaviti s vrijednim rezultatima koje postižu djelatnici Fakulteta.

S poštovanjem,

Ured dekana

stzbor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.